Permata-permata dihatiku.....

Permata-permata dihatiku.....

Wednesday, February 9, 2011

Serimuka



Bahan-bahan:

Lapis bawah:
2 1/2 tin susu kecil beras pulut (direndam semalaman/ 3 jam)
santan dari 1 biji kelapa (letakkan paras tinggi pulut dalam loyang- guna perahan kedua, cair)
1/2 suduteh garam

* Kukus selama 1/2 jam

Dah masak ratakan pulut dengan senduk, biarkan selama 5 minit, baru dituang bancuhan lapisan atas di atasnya...

Lapisan atas:

1 3/4 cawan gula
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan pekat
pewarna hijau /apa saje

Bancuh semua bahan-bahan lapisan atas dan ditapis.

Tuang bancuhan perlahan2 ke atas lapisan bawah agar tidak berlubang...Setelah dituang ke atas lapisan bawah, dikukus lagi 1/2 jam - 45 minit atau sehingga masak.

Guna loyang 32cm, bila dah masak pastikan kuih disejukkan dulu sebelum dipotong...

Guna pisau plastik atau disapu sedikit minyak agar tak melekat...

No comments:

Post a Comment