Permata-permata dihatiku.....

Permata-permata dihatiku.....

Thursday, February 10, 2011

Kuih rengas/kasturi

Bahan-bahan:

600 gm kacang hijau
350 gm gula pasir
1 biji kelapa diparut(ambil putihnya sahaja)
1 suduteh garam
Tepung gandum 100 gm

1. Rebus kacang hijau hingga empuk bersama garam.
2. masukkan gula pasir dan kelapa dan digaul sebati hingga pekat
3. kemudian masukkan tepung gandum dan digaul rata....
4. angkat dan sejukkan sebelum dibentuk sebesar bola pingpong dan dileperkan...

Kulit/sadur:

500 gm tepung beras
240 gm tepung gandum
garam secukup rasa
1 suduteh serbuk kunyit
Air
2 sudubesar minyak panas - gaul dalam bancuhan
minyak untuk menggoreng

1. bancuh semua bahan dan dicampurkan minyak panas untuk mendapatkan sadur yang
garing dan rangup
2. goreng dalam minyak yang panas
3. Hidangkan


Kuih kasturi/rengas yang dah sedia untuk dihidangkan..
.



Goreng dalam minyak yang banyak



Sadur dengan tepung sebelum digoreng...


Dah kering , angkat dan sejukkan sebelum dibentuk bulat dan dileperkan.....


Gaul sebati dan sehingga pekat dan kering....


Campurkan kelapa....


Masukkan gula pasir


Kacang hijau direbus hingga empuk bersama garam

No comments:

Post a Comment