Permata-permata dihatiku.....
Wednesday, February 9, 2011
Serimuka
Bahan-bahan:
Lapis bawah:
2 1/2 tin susu kecil beras pulut (direndam semalaman/ 3 jam)
santan dari 1 biji kelapa (letakkan paras tinggi pulut dalam loyang- guna perahan kedua, cair)
1/2 suduteh garam
* Kukus selama 1/2 jam
Dah masak ratakan pulut dengan senduk, biarkan selama 5 minit, baru dituang bancuhan lapisan atas di atasnya...
Lapisan atas:
1 3/4 cawan gula
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan pekat
pewarna hijau /apa saje
Bancuh semua bahan-bahan lapisan atas dan ditapis.
Tuang bancuhan perlahan2 ke atas lapisan bawah agar tidak berlubang...Setelah dituang ke atas lapisan bawah, dikukus lagi 1/2 jam - 45 minit atau sehingga masak.
Guna loyang 32cm, bila dah masak pastikan kuih disejukkan dulu sebelum dipotong...
Guna pisau plastik atau disapu sedikit minyak agar tak melekat...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment